Peräkärryn peruutusvalot ja työvalot

Peräkärryssä on hyvä olla kunnolliset peruutusvalot. Valoa pitäisi saada myös kärryn sivuille peruuttaessa. Näin ei yleensä peräkärryssä ole.

 


Pohdinta valojen toiminnasta

Jarruttomassa O1 luokan peräkärryssä ei tarvitse olla peruutusvaloa.
Jarrullisessa O2-luokan peräkärryssä on oltava peruutusvalo.
Lain mukaan alle 6m mittaisessa kärryssä saisi olla korkeintaan 2 peruutusvaloa. Ne pitäisi olla E-hyväksyttyjä.

Työvalaisimille ei kaiketi ole E-hyväksyntävaatimusta.
Työvalaisin pitää toimia omalla kytkimellään riippumatta muista valaisimista tai toiminnoista.

Tiedot poimittu täältä:
Traficomin sivuilta Auton ja sen perävaunun sekä hinattavan laitteen valaisinvaatimuksia ja Aspöck tuoteluettelo

Kärryn sivuilla olevat työvalot olisi hyvä syttyä peruuttaessa, jotta näkee missä kärryn pyörät kulkevat.
Katsastuksesta ne eivät todennäköisesti mene läpi.
Joten tehdään kytkentä, jossa kytkimellä valitaan palavatiko työvalot jatkuvasti, ei ollenkaan tai peruutusvalon kanssa. Katsastukseen mennään kytkin 0 asennossa ja tarvittaessa näytetään vain työvalojen toiminta…

 


Peruutus- ja työvalojen kytkentä

Peruutusvaloille ei ole sähköjä 7-napaisessa pistokkeessa. 13-napaisesta se löytyy. Eli 7-napainen pistoke on peräkärryssä vaihdettava 13-napaiseen. Jos autosta löytyy vain 7-napainen pistorasia, niin se pitää vaihtaa 13-napaiseen ja kytkentään lisätään peruutusvalon ja jatkuvan 12V jännitteen johdotus.

En löytänyt tietoa kuinka paljon 13-pinnisen peräkärryn pistorasian peruutusvaloliitäntää saa kuormittaa. Oletetaan että 42W. Kahden 21W hehkulampun verran. Liittimen pinnit + 8 ja - 3. Tähän ei voi tehokkaita peruutus- / työvaloa kytkeä.

Peruutusvalon liitäntään on hyvä kytkeä hehkulamppu kuormaksi. Pelkkä LED valaisin saattaa vilkkua satunnaisesti, kun auto tarkistaa lampun toiminnan.

Työvaloille saadaan jatkuva 12V sähkö perävaunun pistokkeen pinneistä + 9 ja - 13. Tämä on suojattu noin 15A sulakkeella.

Kun työvaloja halutaan ohjata peruutusvalojen kanssa syttyväksi, niin ohjaukseen voi käyttää 12V 30A "lisävalorelettä".
Toinen vaihtoehto on käyttää päästöhidasteista relettä. Silloin saadaan työvalot palamaan jonkinaikaa vaikka ajetaan eteenpäin.
Olen hankkunut pari relettä Ebay:stä, joissa on säädettävä aika 0-60s. Tämä sopii suoraan normaalin "lisävaloreleen" tilalle. Toinen vaihtoehto on 10s viiveellä päästävä rele.

Pistokkeessa perävaunun tunnistus pinni 12 kytketään miinukseen nasta 3. Vuodesta 2012 alkanen tämä on poistunut käytöstä standardi ISO 11446-1:2012. Joten kytketä kannattanee jättää tekemättä.

7 ja 13 pinnisien liittimien kytkennät suomeksi ja englanniksi.
Peräkärryn valojen ja pistokkeiden kytkentäkaaviot saksaksi.
Aspöck johtosarjan johtojen värit löytyvät tästä.
Taulukko eri kaapelien johtimien väreistä.

 


Jatkuva 12V autosta

Kaikissa autoissa ei valitettavasti ole jatkuvaa 12V jännitettä kytketty. Esimerkiksi Opel Astra H 13-pinnisen liittimen vakiojohtosarjassa jatkuvaa sähköä ei ole. Se toki on ollut optiona mahdollista saada. Tämä on kohtuullisen helppoa kytkeä jälkikäteen. Vaikka ohjeen mukaan.
Jatkuva 12V on mahdollista ottaa REC:n moninapaisesta liittimestä ja lisätä sopivaan kohtaan sulaketaulua 15A sulake. Vinkki kytkennälle tästä. Myös muita vapaita sulakepaikkoja löytyy.
Jos Astra H:n perästä löytyi 7 pinninen liitin, niin se on helppo vaihtaa 13 pinniseksi. Jos liittimen sähköt tulevat auton REC sulaketauluun asennetusta moduulista, niin sieltä pitää vain lisätä peruutusvalon johto.

 


Minkälaiset työvalot

Työvaloiksi sivuille ja perään kannattaa valita laajalla valokuviolla olevat laadukkaat valaisimet.

Kokoon kannattaa myös kiinnittää huomiota ja sijoittaa valot niin ettei niihin kolhi itseään.

Halvimmissa valaisimissa kokemuksen mukaan valehdellaan teho. Esimerkiksi 15W valaisin on todellisuudessa 6W tehoinen. Eräs 48W valaisin oli todellisuudessa 27W tehoinen.

Esimerkiksi Motonetin myymä BULLBOY LED TYÖVALO 12-24V 24W NELIÖ, musta 48-00061 valaisin vastaa teholtaan ilmoitettuja arvoja.

Edullisilla 10-25W työvaloilla saa jo hyvät peruutusvalot peräkärryyn.

 


Yksinkertainen peruutusvalo – työvalokytkentä

Kytkimellä valitaan valojen toiminta. Peruutusvalot tai työvalot

 


Asennussuunnitelma JUNCAR 330LW peräkärryyn

JUNCAR 330LW peräkärryssä on Aspöck MULTIPOINT II valosarja 7-napaisella pistokkeella. Oikeanpuoleisessa takavalaisimessa on paikka peruutusvalon lampulle. Valitettavasti valmistaja on säästänyt muutaman euron johtosarjassa, joten peruutusvalolle ei tule johtoa ja kärryssä ei ole 13-napaista pistoketta.

Peruutusvalon lamppu asennettiin paikoilleen ja liittimeen saatiin lisättyä johto peruutusvaloa varten. Tämä sen takia, että auton diagnostiikka saa lampusta kuorman eikä herjaa viallisesta peruutusvalosta.

Peräkärryyn asennettiin molemmille sivuille kuomun jousien alle valaisin. Pyöräkoteloiden taakse asennettiin valaisimet. Takalaitaan rekisterikilven valon ja oikean takavalon väliin asennettiin valaisin.
Yhteensä 5kpl 24W LED työvaloa.

Lavan alle asennettiin jakorasia työvaloja varten. Siihen on tarvittaessa helppo kytkeä lisää työvaloja.

Iso jakorasia kiinnitettiin nokkapyörän tukeen. Rasian pohjasta laitettiin kytkin läpi ja tiivistettiin.

7 pinnisestä pistokkeesta irrotettiin johdot ja ne tuotiin jakorasiaan. Uusi 13-pinninen pistoke asennettiin kaapeliin kiinni ja kaapeli tuotiin jakorasiaan. Jakorasian laitettiin rele työvalojen ohjaukseen. Jakorasiasta vedettiin oikeanpuoleiseen takavaloon johto peruutusvalolle ja lavan alla olevaan jakorasiaan johto työvaloja varten. Työvalot kytkettiin lavan alla olevaan jakorasiaan.

Piirikaaviossa on esitetty vain peruutusvalon ja työvalojen kytkentä. Kytkennässä on releohjaus, koska työvalojen virta on 12,5A.

 


Ostoslista


Kuvia JC-28L peräkärrystä

Peräkärryssä on 6 kpl työvalot / peruutusvalot.
Kuvissa ensimmäisessä palavat takalaidassa olevat valot. Toisessa kuvassa palaa lisäksi lokasuojan takana oleva valo. Kolmannessa edellisen lisäksi palaa etukulman äärivalon takana oleva valo.
Kuomulle menevän johdon reitissä kannattaa varmistaa, ettei se joudu puristuksiin ja vaurioidu.


Piirikaavio valoista

 


Jokainen tekee viritelmänsä omalla vastuullaan.
Nämä sivut on tehty antamaan hieman vinkkejä rakenteluun.
Toivottavasti tästä on jotain apua.

© Jari-Pekka Korhonen
Sivu päivitetty 21.09.2021

Postia voit lähettää minulle osoitteella